Voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van uw huisdier
icon-overons

Over Ons

OVer Daan De Meyere

Daan De Meyere, geboren en getogen Merelbekenaar, verklaarde al van zijn zes jaar “dierenpsycholoog” te willen worden. Na het humaniora leek de logische keuze dierengeneeskunde te gaan studeren aan de enige universiteit die Merelbeke rijk is.

Na in 2003 afgestudeerd te zijn werd het tijd zijn droom waar te maken. Daan trok naar De universiteit van Southampton, Engeland, om de studie “Companion Animal Behaviour Counselling”  (Dierengedrag) aan te vatten. Naast de gebruikelijke onderwerpen verdiepte hij zich in kattencommunicatie, leerprocessen en trainingstechnieken. Om aan te tonen dat deze technieken op elk dier van toepassing zijn, trainde hij … een goudvis om op commando door een hoepel te zwemmen.

Daan deed eerst ervaring op in gerenommeerde dierenklinieken om vervolgens met collega’s samen te gaan werken in Lovendegem en Melle.

De roep van zijn geboortedorp was echter te sterk en in 2012 begon hij aan de aanpassing en totale renovatie van een huisartsenpratijk in de Florawijk. Hierbij kwam de kennis van het dierengedrag ten zeerste van pas.

Enkele redenen om voor Dierenarts Daan De Meyere kiezen:

  • Daan maakt graag tijd voor u. Onze huisdieren kunnen immers zelf niet zeggen waar ze last van hebben. Een goede beschrijving van de klachten is dus onontbeerlijk. Daarnaast vergen consultaties met gedragsproblematiek, nieuwe pup of kitten, verzorging en dieet van minder frequent voorkomende huisdieren, en zeker ook euthanasie en afscheid van een viervoetige vriend extra tijd en begeleiding.
  • Verantwoord medicijnengebruik staat hoog in het vaandel van de praktijk. Er wordt nooit zomaar medicatie gestart. Naast de onvermijdelijke bijwerkingen van alle medicatie, is vooral de discussie rond antibiotica heel actueel en belangrijk. De toenemende resistentie van bacteriën is een gevaar voor mens en dier. Daan De Meyere selecteert voor u de juiste medicatie voor elke aandoening, met een zo laag mogelijke impact op het dier en de samenleving.
  • Verdoving voor een operatie gebeurt op een zo veilig mogelijke manier. Het narcosetoestel komt dan ook uit de humane geneeskunde en beschikt over kunstmatige beademing. Ook de narcosebewaking komt uit de menselijke geneeskunde en bewaakt de vitale functies via verscheidene parameters zoals ademhaling, pols, zuurstofconcentratie in het bloed, CO2 concentratie in de uitgeademde lucht, temperatuur, …   (1)
  • Er wordt steeds naar een zo zachtaardige en positief mogelijke manier gezocht om onderzoeken en behandelingen te doen. Zo is de kans het grootst dat uw dier een positievere associatie maakt met de dierearts en daardoor graag blijft komen.

Het gebouw

Bij het verbouwen en bijbouwen van de praktijk werd veel aandacht besteed aan het welzijn van dier en baasje.

  • Het aquarium in de wachtzaal zorgt voor rust. Een ontspannen baasje betekent een rustig(er) dier. (2)
  • Katten zitten niet graag in de wachtzaal naast een hond. De hoge legboorden in de wachtzaal beantwoorden aan de wensen van de katten: hoog, beschut en ver van honden en andere katten! (3)
  • Om dezelfde reden zijn er twee aparte hospitalisatieruimtes, waar honden en katten rustig kunnen bijkomen na een operatie, of zonder stress kunnen herstellen.
  • De geur van andere dieren kan stresserend zijn. Daarenboven ruiken onze huisdieren vele malen beter dan ons. Daarom is extra aandacht besteed aan het voorkomen van geurtjes: De verticale delen van het meubilair in de consultatiekamer en alle plinten zijn van niet poreus volkernmateriaal. De verf is extra waterdicht en afwasbaar. De consultatie is voorzien van PVC ‘lambrizering’. De vloer is ceramisch en de voegen zijn waterafstotend. Door dit alles kan urine bij een onvermijdelijk plasincidentje moeiteloos verwijderd worden. Deze reiniging gebeurt ook met enzymatisch actieve middelen, die de geurmoleculen afbreken.     (4)
  • De consultatietafel kan tot vloerniveau verlaagd worden, waardoor het dier zelf op de tafel kan stappen. Dit is minder stresserend voor dier en baasjesrug! (5)
  • Alle klinken aan de binnenkant van wachtzaal en consultatieruimte zijn bollen i.p.v. rechte klinken. De dieren kunnen dus niet zelf de deur openen. Er zijn immers slimme rakkertjes bij de patiënten! De leiband mag dus uit in de consultatieruimte.
  • De open structuur zorgt voor veel licht en een aangename sfeer. Kom zelf oordelen!